Sinds 1 januari 2013 kun je te maken krijgen met de belastingrente. Deze rente is een vergoeding voor gemiste rente van je onderneming, dus als je geld tegoed hebt van de dienst, of van de Belastingdienst als je de fiscus geld schuldig bent.

Op dit moment bedraagt deze belastingrente 3 procent en is gekoppeld aan de wettelijke rente voor consumenten. Per 1 januari 2014 gaat er echter wat veranderen voor deze belastingrente. De plannen hiervoor zijn opgenomen in het Belastingplan 2014.

Berekenen belastingrente

Naast het tarief van de belastingrente is ook de berekening van de belastingrente per 1 januari 2013 gewijzigd.

Voor de vennootschapsbelasting (VPB) en inkomstenbelasting (IB) gaat de teller pas lopen vanaf 1 juli na het betreffende belastingjaar. Voor de aangifte VPB 2013 gaat de teller dus pas lopen per 1 juli 2013. De aangiftebelastingen zoals de loonheffingen en btw wijken hier iets van af. De termijn begint dan te lopen vanaf de dag volgend op het jaar waarop de naheffingsaanslag betrekking heeft.

Hoogte belastingrente

Per 1 januari 2014 wijzigt de hoogte van de belasting- en invorderingsrente. De Belastingdienst sluit voor het bepalen van de hoogte van de belastingrente voor de VPB dan aan bij de wettelijke rente voor handelstransacties. Daarnaast geldt er nog een ondergrens van 8 procent.

De hoogte van de belastingrente voor de overige belastingen en de invorderingsrente is gelijk aan de wettelijke rente voor niet-handelstransacties. Er geldt echter wel een ondergrens van 4 procent voor deze belastingrente. Het kabinet heeft gekozen voor een hoger rentepercentage bij de VPB, omdat er in het handelsverkeer een hoger percentage geldt dan in het niet-handelsverkeer.

Wijziging effectief

De regels voor de nieuwe rentepercentages gaan in principe in per 1 januari 2014. Om praktische redenen wil het kabinet overgangsrecht toepassen, zodat de wijzigingen pas effectief zijn per 1 april 2014.

Belastingtip: Dit artikel is geschreven door de redactie van Fiscaal Rendement. Meer tips en fiscaal nieuws vind je op www.rendement.nl/fiscaal.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl